رعایت فضیلت های اخلاقی در هر کاری سبب تداوم و پایداری، خوشنامی و اعتبار برای هر فرد در کاری که انجام می دهد، میباشد تا جایی که حضرت سعدی می فرماید:
سعدیا! مرد نکونام نمیرد هرگز مرده آنست که نامش به نکویی نبرند
به گفته سعدی، نیکنامی مایه دوام ماست، و این همان چیزی است که در کسب و کار خود به آن نیاز داریم. سوالی که اینجا پیش میآید این است که، آیا ما برای انجام درست و اخلاقی تمامی کارها میتوانیم قوانین از قبل تعیینشدهای مشخص کنیم تا مطمئن باشیم تمامی تصمیمها طبق قانون و درست انجام میشوند؟ پاسخ خیر است. ما نمیتوانیم برای تمامی کارها قوانین از پیش تعیینشدهای مشخص کنیم، چرا که هر وضعیتی شرایط خاص خودش را دارد و وضع یک قانون نمیتواند در تمامی شرایط و برای همگان پاسخگو باشد، همچون پزشکی که برای هر فرد متناسب با شرایط و وضعیت او نسخه تجویز میکند.
حال پس از کجا باید بدانیم در هر وضعیتی کار درست چیست؟
برای پاسخ به این سوال نوازندهای را فرض کنید که از او میخواهید تا آهنگی را برای شما درباره یک عکس، یک رویداد، یک مفهوم یا خاطرهای بسازد. قطعا آن آهنگ تا به امروز شنیده نشده است و قرار است در آینده و برای اولین بار ساخته شود، در نتیجه خود موسیقیدان هم در مواجهه با یک پدیده یا اثر جدید قرار گرفتهاست. اما، وقتی که او آهنگ را میسازد و شما به آن گوش میدهید، دقیقا همان حسی را میگیرید که انتظارش را داشتهاید. اما چگونه موسیقیدان میداند که نتهای موسیقی را به چه صورت و با چه ترکیبی با هم ترکیب کند تا آن چیزی که شما میخواهید و تا به امروز هم شنیده نشده، خلق بشود؟ به همین ترتیب، قوانین متناسب با هر وضعیت هم همین گونهاند با این تفاوت که در دنیای موسیقی، موسیقیدان با دانش و تسلط بر نتهای موسیقی و تبحر در ترکیب آن ها می تواند چنین موسیقی دلنوازی ایجاد کند، در دنیای کسبوکار صاحبان کسبوکار بایستی با دانستن و تسلط بر ترکیب اصول اخلاقی، ترکیب متوازن و موزونی از اخلاقیات در کسب و کار خود ایجاد کنند که هرگاه کسی با آن مواجهه می شود، از شنیدنش محظوظ گردد.
اما چگونه می شود در دنیای کسب و کار امروز که اغلب مهمترین مسئله را سودآوری میدانند به مسایل اخلاقی توجه نمود؟
لطفا برای مطالعهی ادامهی مقاله، به مجله «کوچمگ، شماره ۲ و ۳» مراجعه فرمایید.
بدون دیدگاه